Dia Escolar de la No Violència i la Pau (30 de gener)

Logo del DENIP, obra del pintor Eulogio Díaz del Corral

El proper 30 de gener és el dia Escolar de la No Violència i la Pau, diada que l’institut celebra cada any amb tot un seguit d’activitats que es realitzen al llarg del curs, però sobretot al voltant d’aquest dia;


Activitats de tutoria transversals i interdisciplinàries que farem al llarg d’aquests dies a l’Institut Jaume Balmes:


ESO1:
– Visionat i posterior reflexió de la pel·lícula LA GUERRA DELS BOTONS. Basada en la coneguda novel·la infantil que porta el mateix nom,  narra l’enfrontament de dues colles de nens de pobles diferents en el context de la Segona Guerra Mundial a França.
– Visionat de l’infok: “Petita història de la cultura de pau”:  https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Petita-historia-de-la-cultura-de-pau/video/4443751/  La pau no vol dir només “no barallar-nos”. Això és el que ens explica el llibre “Petita història de la Cultura de Pau”.  També ens parla de totes les persones que al llarg de la història hi han treballat a favor i què podem fer nosaltres per mantenir-la.

ESO2:
-Visionat i posterior debat de la pel·lícula  LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS. Un nen arriba a un un poble de Galícia l’any 1936, en el marc de la II república,  i rep l’acollida a l’escola d’un professor molt especial que els transmetrà  valors com l’amistat, la llibertat, l’amor. La detenció del professor interromprà aquesta experiència.
– Activitats de tutoria: Test de cultura de la PAU.
– Participació al Dia de la Diversitat (http://diadeladiversitat.cat/)
– Dinàmica “Estàtues de la por” que té com a objectiu relacionar la por i altres prejudicis cap a altres col·lectius amb la desconfiança i la guerra.


ESO3 :  
– Visionat  i posterior treball del programa LatitudsCapítol:  NO- Violència:  Moviments socials de tot el món opten per la no-violència com a forma de lluita. Uns contra les dictadures que els oprimeixen i que violen els drets humans, altres, en països democràtics contra la pèrdua de drets socials i laborals. Programa: 

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/latituds/no-violencia/video/3836830/


– Visionat i posterior debat de la pel·lícula Goodbye Berlin.   Basada en una novel·la de Wolfgang Herrndorf. En Maik és un noi de 14 anys marginat per la seva classe que en començar les vacances d’estiu es queda sol a casa, mentre la seva mare alcohòlica ingressa en un centre de rehabilitació i el seu pare s’absenta amb la seva jove ajudant per un presumpte viatge de negocis. Un nou company de classe anomenat Tschick, jove immigrant rus, apareix amb un cotxe robat i junts es llancen a la carretera sense cap pla aparent.  Director: Fatih AKin


ESO4: 
– Visionat i posterior debat del reportatge: Rwanda. La reconciliació obligada : A Rwanda, la població conviu pacíficament. Però és el mateix conviure pacíficament que viure en pau? Divuit anys després de l’genocidi, hutus i tutsis formen part d’un país oficialment i aparentment en pau. La reconciliació ha estat l’únic camí possible per sobreviure a Rwanda i per això s’ha convertit en una prioritat en les polítiques de govern que va sorgir després del genocidi i que encara avui segueix en el poder. La justícia de les gacaca, la memòria, el periodisme tot està a l’servei de la reconciliació. Però alhora, aquesta ha estat imposada i unidireccional, vertical, amb les fissures que això comporta. El sofriment i les ferides de tantes atrocitats segueixen encara latents. El primer dia que supervivents i exprisioners ens vam asseure cara a cara, pensàvem que els supervivents es venjarien. Però ells també estaven preocupats ja que pensaven que havíem tornat per cometre un altre genocidi .
– Joc cooperatius i de resolució de conflictes. 

– Dinàmica “Estàtues de la por” que té com a objectiu relacionar la por i altres prejudicis cap a altres col·lectius amb la desconfiança i la guerra.


Per a tot l’institut:

*       Participació al DENIP 2021 (Dia Escolar de la No Violència i la Pau) de l’ONG: FundiPau (Fundació per la Pau)

*       Exposició La PAU en 63 llengües


Salut i Pau

Coordinació ESO

Mireia, Cristina i Albert

No Comments

Post A Comment