Premis Escoles + Sostenibles (E+S): Hong Kong-EU School e-Learning Project «Green Living and Sustainability in the Community»

Hong Kong-EU School e-Learning Project 
«Green Living and Sustainability in the Community»
Cinc centres educatius de la xarxa Barcelona Escoles + Sostenibles participen en un projecte educatiu internacional amb Hong Kong.
Sostenibilitat és un concepte molt repetit en els últims anys. Sens dubte, tothom n’ha sentit a parlar i té una idea més o menys clara del seu significat. És un concepte en constant evolució i està totalment relacionat amb la nostra quotidianitat. Tot i ser tan important, però, se’n parla prou a les escoles? Als centres educatius es parla d’ecologia, plantar més arbres, utilitzar menys plàstic o paper, etc. Potser caldria anar més enllà i començar a pensar com es potconstruir un sistema més sostenible, sobretot a les ciutats.
                 
En aquest context apareix «Green Living&Sustainability Project in theCommunity», un projecte col·laboratiu a llarga distància entre escoles europees i asiàtiques (Hong Kong).Està promogut pel European Union AcademicProgramme(EUAP), un consorci de quatre universitats de Hong Kong, cofinançat per la Unió Europea. Aquesta cooperació té l’objectiu de familiaritzar als alumnes amb les diferents iniciatives socioambientals dels dos territoris, fer-los avaluar la seva comunitat en termes de sostenibilitat i fer-los treballar conjuntament en un mateix projecte per millorar el seu entorn proper. En paraules de l’alumnat de l’Institut Ernest Lluch: “[…] estem dissenyant els nostres propis projectes per fer la ciutat més sostenible!”.
Entre els mesos de març, abril i maig, joves d’entre 14 i 18 anys de nou centres educatius de Hong Kong i dotze provinents de quatre països de la Unió Europea van participar en aquest projecte: Bèlgica (Brugge), Alemanya (Berlin, Hamburg, Koblenz i Oldenburg), Països Baixos (La Haia) i Espanya(Barcelona). Així doncs, els instituts Ernest Lluch i Jaume Balmes, l’InstitutEscola Costa i Llobera i les escoles Virolai i Pia de Sarrià-Calassanç van seleccionar un grup de 8 a 10 alumnes amb un bon domini de l’anglès per poder participar en aquest projecte col·laboratiu.
El procés d’aprenentatge es va completar en tres etapes: recollida d’informació, recerca i elaboració d’un projecte col·laboratiu en un grup mixt format per un centre europeu i un centre de Hong Kong. Els estudiants van treballar a través d’una plataforma digital proveïda de materials audiovisuals i recursos en anglès. En la darrera etapa del procés, els grups van seleccionar una temàtica per desenvolupar el projecte final: residus, moda, contaminació, ciutat o alimentació, bo i cercant informació i bones pràctiques sostenibles tant a Hong Kong com a Europa i finalment proposant alguna millora.
El passat 18 de juliol de 2015 va tenir lloc la cerimònia d’entrega dels premis en la qual s’avaluava el procés dut a terme al llarg de tres mesos. L’equip guanyador del premi principal al millor projecte comunitari sostenibleva recaure als estudiants d’un centre de Hong Kong (HKCCCU Logos Academy) i tres alumnes de l’Institut Ernest Lluch, de la xarxa Barcelona Escoles + Sostenibles. Ara bé, aquest no és l´únic premi que es va entregar als centres educatius de la xarxa BcnE+S, ja que quatre dels cinc centres de Barcelona van ser premiats.
El premi principal permetrà que els alumnes catalans viatgin a Hong Kong a finals d’aquest any per visitar equipaments ambientals, aprendre de la ciutat, conèixer bones pràctiques sostenibles, trobar els estudiants que han fet grup amb ells i visitar la fira del disseny (BoDW), que tindrà lloc la mateixa setmana de desembre, i en la que Barcelona n’és la ciutat convidada.
En paraules de l’alumnat de l’Institut Ernest Lluch, “les tasques realitzades han estat molt enriquidores, no només per a nosaltres, sinó també per a la comunitat educativa, ja que dels nostres aprenentatges hem involucrat activament als nostres companys i també a les nostres famílies.Al cap i a la fi, sempre es diu que la joventut és el futur. Perquè no deixar-nos començar a canviar el món des de l’institut? Deixar-nos ser creatius, que mitjançant l’esforç aflorin noves iniciatives que, qui sap, s’implantaran en altres instituts i transformaran les ciutats.”
Premi
Centre educatiu
Alumnes
Millor projecte comunitari sostenible (també millors ambaixadors sostenibles)
Institut Ernest Lluch
Ana Al Bitar
NicolaBarker
Mireia Martinez
Projecte Final de Recerca. 2n premi
Institut Escola Costa i Llobera
Oriol Moyano Pairo
Jan StrunkFernandez-Villanueva
Margot Casals Brodu
Institut Ernest Lluch
M Eugenia Paton
Jana Camps
Marina Gutierrez
Projecte Final de Recerca. 3r premi
Institut Ernest Lluch
Roger Gibert
Ivan Garcia
Millor escola
Institut Jaume Balmes
Millor grup
Institut Jaume Balmes
Institut-Escola Costa i Llobera
Portafoli destacat
Institut Jaume Balmes
Caterina Gilli
Escola Pia de Sarrià
Carlota Cruz
Nuredduna Riera
Ana Maria Sanchez
Professor/a destacat
Institut Escola Costa i Llobera
Rafael Benlliure

Resum de premis rebuts pels centres de BcnE+S
No Comments

Post A Comment