L’Àmbit Digital als Documents de Centre

Documents

 

En aquesta pàgina es troba un extracte de tota la informació relativa a l’àmbit digital que apareix en els documents de centre. Aquests són: el Projecte Educatiu de Centre, les Normes d’Organització i Funcionament de Centre i el Pla de Comunicació.

Després dels extractes del PEC i les NOFC, hi ha l’enllaç al document sencer.

Projecte Educatiu de centre

Criteris d'organització pedagògica

3.1.2 Línia metodològica i principis pedagògics
Situar les noves tecnologies com un dels eixos bàsics de l’activitat docent. A partir de la transversalitat de la competència digital en el currículum, el centre promocionarà entre l’alumnat l’acreditació en competències de tecnologies de l’informació i la comunicació (ACTIC).

Normes d’Organització i Funcionament de Centre

Funcions del coordinador digital

Funcions del coordinador digital (Punt 2.4.4.)

Segons les Orientacions per a la Coordinació Digital de centre, les seves funcions són:

● Dinamitzar la transformació digital:
o Promoure l’Estratègia Digital de Centre
o Coordinar les actuacions proposades per tal d’assolir els objectius i fer-ne el seguiment, tant internament com amb el mentor digital o inspecció, quan així sigui requerit.
o Vetllar per l’acompliment de la reglamentació normativa i estàndards tecnològics següents:

  • Privacitat i seguretat de les dades
  • Programari en català
  • Promoure llicències Creative Commons.
  • Tenir cura que els materials digitals difosos pel centre respectin els drets d’autoria i llicències d’ús.

● Gestionar i supervisar els serveis, equips i infraestructures digitals:
o Entorn virtual d’aprenentatge: assessorament a l’equip docent i posada en funcionament i manteniment del Moodle/Google Classroom
o Comunicacions: manteniment i actualització del web del centre
o Maquinari: assessorament per a l’adquisició de maquinari nou; resolució

d’incidències del maquinari sense manteniment; gestió de l’inici i tancament de curs i matrícula viva dels Equips del PEDC; manteniment dels Equips del PEDC; gestió de l’inventari intern; instal·lació i actualització del sistema operatiu i programari del sistema.

o Programari i serveis: assessorament per la selecció de serveis i programari nou; supervisió de seva instal·lació i actualització; instal·lació del programari en equips (PECD); gestió del Google Workspace; gestió dels Servidors de centre; gestió i manteniment de l’iEduca.

o Connectivitat: filtratge i monitorització de la xarxa; gestió de les impressores i unitats de xarxa en els equips de centres.

o Gestió d’incidències d’equips amb servei de manteniment, d’accés a internet, de connectivitat wifi en la xarxa del centre i de línies telefòniques i terminals; coordinació de les tasques que ha de realitzar el tècnic preventiu; gestió d’un sistema intern de registre d’incidències; suport al personal tècnic.

● Aquelles altres funcions que la direcció del centre li encomani o que li pugui atribuir el Departament d’Educació.

La transformació digital s’ha accelerat en els darrers cursos i ha generat un increment de les tasques relacionades amb les coordinacions digitals. La o les persones encarregades de la coordinació han anat assumint tasques que, gràcies a una millora general de la competència digital dels i les membres de la comunitat educativa, poden ser realitzades per altres perfils i càrrecs.

Concreta l'ús dels mòbils i reproductors de música durant les sortides escolars

L’alumnat  (Punt 4.2) 
4.2.7. Sortides escolars

5. MÒBILS I APARELLS REPRODUCTORS DE MÚSICA

●  Durant les sortides no es poden fer servir mòbils ni aparells reproductors de música.

●  Durant les visites, representacions, concerts i explicacions els mòbils i altres aparells susceptibles de sonar (rellotges amb alarma, etc.) han d’estar sempre desconnectats.

Conductes contràries a les normes de convivència

Conductes contràries a les normes de convivència (Punt 5.1.)

● Portar els mòbils connectats o de forma visible o fer-ne ús, a l’interior de l’edifici. En aquest cas es requisa el mòbil; la primera vegada es torna a l’alumne/a al final de la jornada i a la segona ha de venir la família a buscar-lo. En cas de reincidència s’aplicarà una sanció.

●  Utilitzar l’ordinador sense l’autorització del docent a l’interior de l’edifici. En aquest cas, es requisa l’ordinador; la primera vegada es torna a l’alumne/a al final de la jornada i la segona ha de venir la família a buscar-lo. En cas de reincidència s’aplicarà una sanció.

●  Portar aparells de música de forma visible dins de l’institut.

●  Gravar i fer fotos a qualsevol membre de la comunitat educativa dins i fora de les aules (inclòs el pati).

●  Malmetre els ordinadors de les aules, teclats, ratolins i pantalles, o trencar portes, vidres, llums, taules, cadires, etc….

●  Fer mal ús de la xarxa informàtica (connectar-se a llocs no adients, xatejar. )

Conductes greument perjudicials per a la convivència (faltes) (Punt 5.2.)

●  La suplantació de personalitat en actes de la vida docent o de comunicació virtual i falsificació o sostracció de documents i material acadèmic.

●  El deteriorament greu dels dispositius informàtics (ordinadors portàtils cedits o material informàtic d’aula) ocasionat per un mal ús. Es consideren faltes greus:

● Pantalla trencada

● Teclat trencat
● Cop o desperfectes a l’estructura (frontissa, carcasa posterior, tapa,…) • Pèrdua del carregador

●  No retornar el dispositiu informàtic cedit pel Departament d’Educació. En cas de robatori, caldrà presentar la denúncia corresponent.

Sobre l'ús de les eines digitals

Ús d’eines digitals (Punt 4.2.9.)

Totes les aules de grup i específiques disposen d’ordinador, projector i pantalla. Només el professorat pot fer ús d’aquest maquinari. Algunes aules disposen d’ordinadors de sobretaula.

L’alumnat disposa d’ordinadors cedits pel Departament d’Educació. Quan un alumne rep un ordinador ha de signar el contracte de bon ús. Els ordinadors són exclusivament per a l’aprenentatge i han de retornar-se al centre una vegada els alumnes acaben l’escolarització (obligatòria o post obligatòria).

El professorat també disposarà d’un ordinador del Departament d’Educació. Un professor pot treballar amb l’ordinador cedit mentre treballi a l’Institut Jaume Balmes; si canvia de centre educatiu ha de deixar l’ordinador al centre i en rebrà un altre al nou lloc de treball.

La relació d’ordinadors i propietaris constaran a l’INDIC, que serà gestionat per la coordinació digital.

L’ús dels ordinadors (portàtils i d’aula) i també de telèfons mòbils queda regulat de la següent manera:

Els mòbils i els ordinadors portàtils queden limitat a l’ús pedagògic sempre que el professorat doni permís.

● Els alumnes no poden carregar els dispositius mòbils mitjançant els endolls de les aules.

●  No està permès connectar cap dispositiu a la xarxa de cable, els portàtils dels alumnes han de fer servir obligatòriament la xarxa WiFi.

●  No està permès modificar de cap forma la infraestructura de l’aula (desendollar o moure de lloc els PC’s o els monitors, intercanviar teclats o ratolins entre ordinadors, etc.). En cas que algun dispositiu no presenti un funcionament adequat, serà el professor del grup el que possibilitarà la seva substitució, junt amb el coordinador digital del centre.

●  Els recursos informàtics del centre (ordinadors, connexió a Internet, etc.) només es poden fer servir per al desenvolupament dels continguts pedagògic, de forma que està expressament prohibit utilitzar l’ampla de banda de la xarxa de l’Institut per motius no acadèmics (escoltar música, veure vídeos, navegar per Internet o descarregar fitxers).

●  A l’hora de l’esbarjo, no s’utilitzaran els dispositius digitals (mòbil, portàtil, ordinadors de sobretaula) per garantir el descans de l’alumnat.

En cas de mal ús de les eines digitals, s’aplicaran les sancions especificades dins el capítol de convivència al centre.

Entorn Virtual d’Aprenentatge (Punt 4.2.10.)

L’Estratègia Digital de Centre és el document que regula l’assoliment de la competència digital i comprèn els àmbit organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius.

L’Institut Jaume Balmes utilitza un programa de gestió per les comunicacions amb les famílies, un correu corporatiu i utilitza les plataformes virtuals d’ensenyament aprenentatge (Moodle i Google Classroom).

Davant l’ús creixent d’aquesta via de comunicació en l’entorn d’aprenentatge cal concretar quin serà el marc que regeixi la presència i relació de la comunitat educativa en aquest entorn.

Per fer-ho és imprescindible tenir present que som les mateixes persones, amb els mateixos valors, que ens trobem en un espai nou, per tant els principis que vertebren la normativa per a l’entorn virtual seran els mateixos que ho fan en la nostra vida presencial.

És clau per al bon funcionament que tothom es reconegui a ell mateix en el nou espai de trobada educatiu i que hi treballi, com en qualsevol altre àmbit, amb el respecte, la formalitat i la sensibilitat que estructuren en tots els casos les relacions en la comunitat educativa.

La comunicació és un aspecte clau en aquest punt. Amb objectiu de concretar la normativa per a la comunicació en un entorn virtual, és fonamental regular:

a) Comunicació escrita

A principi de curs cada professor/a comunicarà al seu alumnat el mitjà (correu, Drive, Moodle…) pel qual es farà el lliurament de tasques, deures i treballs.

Correu

L’institut facilitarà a cada alumne/a una adreça de correu corporatiu (jaumebalmes.net) amb nom, cognoms i imatge tipus carnet, que podrà ser gestionada per la família. Aquest correu serà personal i intransferible, i es farà servir de manera exclusiva i obligatòria amb la resta d’alumnat i el professorat per a la comunicació i els assumptes acadèmics.

Atès que els missatges de correu electrònic són una eina de comunicació formal, hauran d’adaptar-se a aquest registre en forma i contingut. Per tot això:

●  L’adreça de correu ha de mostrar de forma clara la identitat de l’alumne/a.

●  La imatge de perfil haurà d’estar en consonància amb l’entorn acadèmic.

●  Cal fer constar el motiu o tema del missatge a l’apartat “Assumpte”.

●  Qualsevol missatge ha d’estar estructurat amb la salutació, el cos del missatge i el comiat.

●  Cal revisar l’ortografia abans d’enviar-lo.

●  El llenguatge emprat ha de ser respectuós i en registre formal.

●  Cal evitar enviar missatges en horari no laboral tret de casos molt excepcionals, excepte el professor/a determini un marc horari diferent.

Si la comunicació escrita no compleix aquests requisits, el professorat aplicarà les mesures que contemplen les NOFC per a aquests casos.

Fòrums i xats

Quant als fòrums i xats continguts en les plataformes virtuals (Moodle, Classroom, Blogs…):

●  Cal evitar les abreviacions, emoticones, símbols… com a substitució de la llengua escrita.

●  El llenguatge i tractament envers alumnes i professors/es ha de ser sempre respectuós.

b) Sessions virtuals

Per tal que les sessions es desenvolupin de forma idònia cal tenir present tot el que es mostra en pantalla: tant el que hi ha darrere el participant com l’entorn en el qual es troba durant la connexió. Pel que fa als participants, s’han de vestir com si assistissin a una classe presencial.

També cal seguir les pautes següents:

●  Ser puntuals a la connexió.

●  En cas que un alumne/a no es pugui connectar quan se li proposa, ha d’enviar al professor/a una notificació prèvia per correu electrònic.

●  L’enllaç enviat per entrar a la sessió és personal i, per tant, no es pot reenviar a ningú.

●  És imprescindible mantenir una actitud de treball i respecte envers tots els assistents a la conferència (no menjar, no aixecar-se…).

●  Intentar no interrompre i respectar el torn de paraula. El professor/a gestionarà l’ús dels micròfons.

●  Les càmeres hauran d’estar connectades per tal de poder veure tant l’alumnat com el professorat. En el cas que aquest recurs no sigui possible per problemes tècnics, l’alumne/a ho haurà de comunicar al professor/a.

●  Cal que l’alumnat s’identifiqui, en el moment de la connexió, amb el seu nom i cognom. Si no es pot saber qui hi ha darrere una càmera o el nom que surt en pantalla no coincideix amb el de l’alumne/a, el professor/a l’expulsarà de la sessió.

●  Tan sols la persona que ha programat la sessió pot expulsar algú. Els participants no tenen aquesta competència.

●  En cap cas està permès gravar les sessions, fer fotografies, captures de pantalla, manipular les imatges ni difondre-les. Només el professorat, en cas d’avaluació, pot enregistrar la sessió, amb el consentiment previ de l’alumne/a o els seus pares o tutors legals1 (LOPD: llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal).

Pla de Comunicació

Domini G Suite i @jaumebalmes.net

El centre disposa d’un domini G Suite for Education propi, per tant, l’alumnat, el professorat i el personal d’administració disposen d’un usuari @jaumebalmes.net. 

La documentació del centre s’organitza en unitats compartides. Aquestes es comparteixen exclusivament amb grups concrets, d’aquesta manera es controla qui té accés a la informació.

Comunicació de centre

LLOC WEB

L’Institut disposa d’un lloc web on es recull tota la informació del centre (www.jaumebalmes.net). Aquest lloc inclou tant pàgines estàtiques com dinàmiques. Les pàgines estàtiques inclouen informació que, tot i que es va revisant, no canvien substancialment en el temps (PEC, estudis, serveis, contacte…). En canvi, les pàgines dinàmiques inclouen informació que s’actualitza segons allò que va succeint al centre (notícies, avisos, projectes, etc.).

El lloc web l’actualitza Secretaria (informació relativa a matrícula, preinscripció, etc) o la persona responsable del contingut digital (pàgines dinàmiques). L’institut té un protocol concret per a aquesta mena de publicacions.

XARXES SOCIALS

Utilitzem Telegram per a fer difusió de les publicacions d’Actualitat del lloc web. Un cop publicada una notícia, s’envia automàticament a Telegram. 

L’institut disposa d’un perfil d’instagram oficial. A més, hi ha 4 perfils més gestionats per altres membres de la comunitat educativa: la Comissió Verda (@ijb_comissioverda), l’Associació Esportiva (@aeejaumebalmes), l’APSC (@ijb_apscnews) i l’AFA (@afainsjaumebalmes).

També disposem d’un perfil de Twitter, on es fa difusió de les notícies de la secció d’Actualitat del lloc web. També es piulen altres notícies i publicacions on l’institut ha estat mencionat.

Per últim, tenim un canal de Youtube on es publiquen vídeos d’interès general.

FULL INFORMATIU

Cada divendres, l’Equip Directiu envia a tot el professorat i al PAS un correu electrònic anomenat “Full informatiu” amb la informació destacada de la propera setmana: guàrdies, activitats de centre, reunions, calendaris… També es fa difusió de notícies d’interès per al professorat.

COMUNICACIÓ AMB LES FAMÍLIES

  • IEduca 
  • Telèfon, correu electrònic
  • Entrevistes personals
  • Lloc web i xarxes socials