Activitats al Balmes pel dia Internacional de la No Violència i la Pau – 2019

El proper 30 de gener és el dia Escolar de la No Violència i la Pau, diada que l’institut celebra cada any amb tot un seguit d’activitats que es realitzen al llarg del curs, però sobretot al voltant d’aquest dia;


Activitats de tutoria transversals i interdisciplinàries a l’Institut Jaume Balmes:


1r d’ESO: 
·         Activitat de cinema i drets dels infants: Visionat de la pel·lícula “Tomboy” i realització d’un còmic (1r trimestre). Exposició al passadís de la biblioteca al 2n trimestre.
·         Sessions de jocs cooperatius (tutoria i educació física)
·         Visionat de l’infok: “Petita història de la cultura de pau”:https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Petita-historia-de-la-cultura-de-pau/video/4443751/ La pau no vol dir només “no barallar-nos”. Això és el que ens explica el llibre “Petita història de la Cultura de Pau”, que us hem recomanat avui, que és el Dia Escolar de la Pau. També ens parla de totes les persones que al llarg de la història hi han treballat a favor i què podem fer nosaltres per mantenir-la.

2n d’ESO:
·         Visionat de la pel·lícula “Figuras ocultas” i posterior treball a l’aula.
·         Activitats de tutoria: Test de cultura de la PAU.

3r d’ESO:
·         Activitat cinema i dret dels infants: Visionat de la pel.lícula “Fucking Amal” i reflexió i realització de pòsters sensibilitzadors que s’exposaran durant la setmana de la PAU. 
·         Documental sobre la PAU i posterior debat a l’aula o visionat i posterior treball sobre la pel·lícula “La Ola”:
PROGRAMA: LATITUDS. Latituds vol donar visibilitat als que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies, les guerres i la sostenibilitat.
·         CAPÍTOL: NO-VIOLÈNCIA Moviments socials de tot el món opten per la no-violència com a forma de lluita. Uns contra les dictadures que els oprimeixen i que violen els drets humans, altres, en països democràtics contra la pèrdua de drets socials i laborals. Programa http://blogs.ccma.cat/latituds.php?itemid=43490
guia didàctica http://icip.gencat.cat/web/.content/continguts/formaci/materials/Guieslatituds/noviolencia-web.pdf

4t d’ESO:
·         Tancament de l’APSC el 15 de març de les 11.30h a les 13.30h (Joves constructors de Pau i Solidaritat)
·         Jocs de cooperació i de resolució de conflictes conjuntament amb el departament d’educació física.
·         Des de l’àrea de Ciències Socials es treballarà el concepte de la Pau Armada, armistici i tractat de pau aprofitant que s’està treballant la I Guerra Mundial.
·         Milthon Robles, escriptor hondureny, vindrà a fer una xerrada sobre l’activisme i els drets humans als alumnes. És periodista, escriptor, locutor i activista pels Drets Humans; els seus reportatges d’investigació periodística sobre corrupció, malversació de fons públics, explotació de recursos naturals així com explotació sexual de dones i nens l’han portat a ser objecte de múltiples amenaces i intimidacions tant per part de les autoritats governamentals com per part del crim organitzat. Ara mateix es troba a Barcelona acollit pel Pen Català a través del programa International Cities of Refugees Network. 
·         El Pen Català és una organització no governamental creada el 1922 com la branca catalana del Pen International que havia nascut un any abans a Londres. El Pen International va ser una de les primeres organitzacions dedicades a la defensa dels Drets Humans a nivell internacional. El seu àmbit d’acció és la defensa de la llibertat d’expressió i dels escriptors perseguits.
https://pen-international.org/who-we-are/history

https://www.pencatala.cat/programes/llibertat-dexpressio/

https://www.pencatala.cat/escriptor/milthon-robles/

Batxillerat:
·         Conferències a càrrec de Jordi Molina
Btx 1 dilluns 21 de gener: “Què podem esperar de 2019?”
Btx 2 dijous 24 de gener: “Com s’ha mantingut la pau a Europa a partir de les guerres mundials del S. XX?”

Per a tot l’institut:
·         Exposició “Seriosament… 25 arguments per a la pau en còmic” 
·         Participació al DENIP 2019 (Dia Escolar de la No Violència i la Pau) de l’ONG: Fundació per la PAU
·         Exposició La PAU en totes les llengües


Salut i PAU

Albert Daví
Coordinació Pedagògica

No Comments

Post A Comment